Dlaczego trzeba unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym?

Dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym ma coraz większe grono zwolenników. Rezygnacja z produktów o wysokim IG to pierwszy krok do rozpoczęcia zdrowego odżywiania. Takie rozwiązanie niesie za sobą szereg korzyści. Jest to doskonały wybór nie tylko dla osób, których celem jest redukcja masy ciała, ale również dla tych, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie. 

Jaki wpływ na zdrowie ma wysokość IG?

Spożywanie głównie produktów o wysokim indeksie glikemicznym znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Taki rodzaj żywienia może również prowadzić do rozwoju chorób układu krążenia. Często jest to również jeden z czynników występowania nadwagi, czy nawet otyłości. Każdy, kto chce cieszyć się zdrowiem jak najdłużej, powinien zastanowić się nad ograniczeniem produktów o wysokim IG.

Indeks glikemiczny a sytość

Wiele osób wciąż nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ogromny wpływ na sytość po posiłku ma wskaźnik IG. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują nagły wzrost poziomu cukru we krwi, a po chwili jego gwałtowny spadek, z którym wiąże się potrzeba zjedzenia czegoś. Ograniczenie takich produktów możne wpłynąć na dłuższe utrzymanie poczucia sytość. Dzięki temu łatwiej będzie uniknąć sięgania po wysokokaloryczne przekąski pomiędzy posiłkami. 

Należy pamiętać, że każda dieta musi być prawidłowo zbilansowana, tak aby uniknąć niedoborów. Przed rozpoczęciem ograniczania produktów o wysokim indeksie glikemicznym warto zasięgnąć porady u specjalisty lub skorzystać z oferty kateringu dietetycznego. Dietę bez produktów o wysokim indeksie glikemicznym oferuje Get Fit, co można sprawdzić na  https://getfit.waw.pl. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy być spokojni o nasze zdrowie i prawidłową sylwetkę. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 + 19 =