Sałatki świetnie nadadzą się zarówno do obiadu jak i do podania jako samodzielne danie. Są szybkie i proste w przygotowaniu, dlatego możemy je przyrządzić dla niezapowiedzianych gości. Składają się głównie z warzyw, więc będą idealnym posiłkiem dla osób dbających o linię.
Składniki:
– 1 grillowana pierś z kurczaka
– 1 główka sałaty lodowej
– 2 pomidory
– 1/4 papryki czerwonej
– 1/4 papryki żółtej
– 1/2 świeżego ogórka
– kilka zielonych oliwek
– olej nierafinowany rzepakowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa (oprócz oliwek) myjemy. Sałatę siekamy na kawałki i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki i paprykę skrojoną w paski. Ogórek (obrany lub nie, w zależności od preferencji) kroimy w plastry i dodajemy razem z całymi oliwkami do miski. Pierś z kurczaka grillujemy wcześniej w przyprawach i dodajemy drobno pokrojoną do sałatki. Do całości dodajemy olej nierafinowany rzepakowy, wystarczy jedna łyżka. Olej ten jest źródłem dużej ilości przeciwutleniaczy i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma skład o wiele lepszy niż zwykły olej rafinowany, więc będzie idealny do sałatek.
– 1 duży pomidor
– 1/2 świeżego ogórka
– 1 czerwona cebula
– ok. 200 g sera feta
– kilka czarnych oliwek
– zioła, najlepiej świeże – oregano, bazylia
– 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
Warzywa kroimy i wrzucamy do miski. Ser feta kroimy w małą kostkę i dodajemy do sałatki. W małym naczyniu mieszamy olej ze świeżymi, pokrojonymi ziołami (jeśli nie mamy świeżych, to możemy użyć suszonych) i tak przygotowanym sosem zalewamy sałatkę i całość mieszamy. Najlepiej odstawić na godzinę do lodówki, żeby smaki dobrze się połączyły.