Proste przepisy na zdrowe sałatki

Sałatki świetnie nadadzą się zarówno do obiadu jak i do podania jako samodzielne danie. Są szybkie i proste w przygotowaniu, dlatego możemy je przyrządzić dla niezapowiedzianych gości. Składają się głównie z warzyw, więc będą idealnym posiłkiem dla osób dbających o linię. 

Kolorowa sałatka z kurczakiem

Składniki:

– 1 grillowana pierś z kurczaka

– 1 główka sałaty lodowej

– 2 pomidory

– 1/4 papryki czerwonej

– 1/4 papryki żółtej

– 1/2 świeżego ogórka

– kilka zielonych oliwek

– olej nierafinowany rzepakowy

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa (oprócz oliwek) myjemy. Sałatę siekamy na kawałki i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki i paprykę skrojoną w paski. Ogórek (obrany lub nie, w zależności od preferencji) kroimy w plastry i dodajemy razem z całymi oliwkami do miski. Pierś z kurczaka grillujemy wcześniej w przyprawach i dodajemy drobno pokrojoną do sałatki. Do całości dodajemy olej nierafinowany rzepakowy, wystarczy jedna łyżka. Olej ten jest źródłem dużej ilości przeciwutleniaczy i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma skład o wiele lepszy niż zwykły olej rafinowany, więc będzie idealny do sałatek.

Tradycyjna sałatka grecka

– 1 duży pomidor

– 1/2 świeżego ogórka

– 1 czerwona cebula

– ok. 200 g sera feta

– kilka czarnych oliwek

– zioła, najlepiej świeże – oregano, bazylia

– 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego

Warzywa kroimy i wrzucamy do miski. Ser feta kroimy w małą kostkę i dodajemy do sałatki. W małym naczyniu mieszamy olej ze świeżymi, pokrojonymi ziołami (jeśli nie mamy świeżych, to możemy użyć suszonych) i tak przygotowanym sosem zalewamy sałatkę i całość mieszamy. Najlepiej odstawić na godzinę do lodówki, żeby smaki dobrze się połączyły.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 + 13 =