Polecamy

Pomysły na dania z krewetkami

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Minęły już czasy, kiedy owoce morza uważano za egzotyczny specjał, odpowiedni jedynie dla wyrafinowanych koneserów. Obecnie kalmary, krewetki czy małże goszczą na wielu stołach, zachwycając niepowtarzalnym smakiem i delikatnością. Oto kilka pomysłów na dania, które w szczególny sposób eksponują ich walory.

Orientalne inspiracje, czyli owoce morza w nieoczywistej odsłonie

Przyrządzając frutti di mare, najczęściej sięga się po włoskie i hiszpańskie receptury. Spaghetti z przegrzebkami, risotto z krewetkami podgotowanymi w bulionie, paella czy tarta z omułkami są pierwszym wyborem. W efekcie zapomina się, że także kuchnia azjatycka ma w tym względzie interesujące propozycje. Warto spróbować smażonego makaronu ryżowego z krewetkami, doprawionego sosem sojowym lub łagodnym octem balsamicznym, podawanego ze szczyptą sezamu. Ciekawa jest również japońska tradycja przygotowywania tak zwanego gorącego kociołka. Do wrzącego wywaru z warzyw wrzuca się frutti di mare, a po kilku minutach odsącza się je i serwuje z białym ryżem, grzybami czy pędami bambusa. Otrzymuje się w ten sposób zdrowe i bardzo pożywne danie, bogate w wartościowe składniki odżywcze odpowiednie nawet dla osób, które przestrzegają restrykcyjnej diety.

Szybkie dania z owocami morza, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy

Każdego wielbiciela frutti di mare zachwyci frittura, czyli małe krewetki oraz pierścienie kalmarów panierowane mąką i smażone kilka chwil w głębokim oleju. Po wyjęciu są one złociste, chrupiące i niezwykle smakowite. Warto też sięgnąć po przepis promowany przez kuchnię koreańską i zasmakować w plackach warzywnych z krewetkami. Nie jest to danie trudne do przygotowania. Wystarczy startą na tarce marchew lub cukinię połączyć z mąką ryżowa, mąką ziemniaczaną, granulowanym czosnkiem, odrobiną soli, cukru i jajkiem, aby stworzyć masę na placki, na których tuż przed smażeniem układa się krewetki. Całość podaje się z sosem sojowym lub posiekaną drobno papryczką chilli. Idealnym dodatkiem do potrawy mogą być kiszonki, za którymi Koreańczycy przepadają.

Inną apetyczną propozycją jest ostra zupa krewetkowy z dodatkiem trawy cytrynowej i imbiru. Jest to eksplozja kontrastujących smaków, od świeżych nut cytrusowych, przez jednoznaczny, wyrazisty aromat imbiru, zielonego curry, sosu słodko-kwaśnego, aż po bardzo specyficzne wrażenia, jakie serwuje kubkom smakowym sos rybny. To potrawa dla osób ciekawych nowych kulinarnych doznań, które lubią w jednym daniu znaleźć bogactwo składników i tradycji.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Co zrobić po maturze?
Co zrobić po maturze?
W życiu młodego człowieka matura jest pewnego rodzaju punktem zwrotnym. Po skończeniu szkoły średniej musimy podjąć decyzję odnośnie tego co […]
Uchwyty do telefonu – gdzie się przydają?
Uchwyty do telefonu – gdzie się przydają?
Korzystanie ze smartfonów to coraz bardziej popularne zajęcie. Dzięki nowoczesnym technologiom współcześnie telefony wykorzystywane są jako lokalizatory GPS, elektroniczne mapy, […]
Jak recykling wpływa na środowisko?
Jak recykling wpływa na środowisko?
Recykling jest metodą odzyskiwania surowców wtórnych, które poddane przetworzeniu dają materiał nadający się do ponownego użycia. U podstaw recyklingu leży […]
Ostatnie wpisy