Po czym poznać dobrej jakości sztućce?

Sztućce są jednym z głównych elementów każdej zastawy stołowej. Bez nich nie byłoby bowiem możliwe ani swobodne nakładanie potraw na talerze, ani ich krojenie, ani też wkładanie poszczególnych kęsów do ust. Zdecydowanie najlepiej w codziennym użytkowaniu sprawdzają się modele wytrzymałe, estetycznie wykonane oraz wygodne w użytkowaniu. Wiele zestawów wysokiej jakości sztućców znajdziemy w sklepie internetowym z kuchennym wyposażeniem na https://wenahome.pl/.

Materiał to kluczowy czynnik wyboru

Dobrej klasy sztućce powinny być wykonane starannie ze szlachetnej stali nierdzewnej (z dodatkiem chromu i niklu), ewentualnie z czystego srebra. Te pierwsze są szczególnie godne polecenia, ponieważ charakteryzują się ponadprzeciętną trwałością, wysoką odpornością na korozję i atrakcyjnym wyglądem, a jednocześnie nie trzeba na nie wydawać majątku. W tej kategorii za najbardziej ekskluzywne uznawane są ponadczasowe sztućce villeroy and boch. Z kolei produkty srebrne wyróżniają się wyjątkową atrakcyjnością i prestiżem, lecz z drugiej strony muszą być regularnie czyszczone ręcznie za pomocą dedykowanych preparatów. Poza tym są drogie i podatne na odbarwienia. 

Drugi istotny parametr decydujący o jakości omawianych elementów to estetyka. Na rynku znajdziemy wersje pozbawione jakichkolwiek zdobień, a także z grawerem, różnokształtnymi trzonkami czy wykończeniem na wysoki połysk. Do stosowania na co dzień nadają się głównie modele klasyczne, natomiast na specjalne okazje – dekoracyjne. Wybierając sztućce, warto też zwrócić uwagę na komfort użytkowania. Chodzi o to, aby kształt trzonka idealnie pasował do dłoni, a cała konstrukcja była wystarczająco lekka i dobrze wypoziomowana.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × 5 =