Gastronomia to to obszar biznesu, który wymaga sporych nakładów finansowych. Dobra restauracja wymaga profesjonalnych narzędzi i sprzętów, które służą do przygotowywania posiłków znajdujących się w menu. Podstawą w każdej restauracji jest zatem piec. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów. Natomiast profesjonalne piece konwekcyjno- parowe stanowią podstawowe wyposażenie gastronomiczne, które powinno się znajdować w każdej restauracji. Urządzenie pozwala na szybką obróbkę wielu potraw w tym samym momencie. Dzięki temu można zaoszczędzić wiele czasu, co jest szczególnie istotne przy obsłudze wielu gości. Ponadto profesjonalny piec zapewnia obróbkę termiczną w sterylnych warunkach. Daje również wiele możliwości. Pozwala na smażenie, pieczenie, grillowanie, jak i gotowanie na parze. To jednak nie koniec podstawowego wyposażenia kuchennego w lokalach gastronomicznych. W dużych obiektach niezbędne są zmywarki i wyparzarki, które na bieżąco myją i suszą naczynia.
Obróbka termiczna to nie jedyna czynność, jakiej poddawana jest żywność w gastronomii. Równie często kucharze i pomocnicy mrożą jedzenie. W związku z tym w restauracji powinna się znaleźć wydajna zamrażarka szokowa. W przeciwieństwie do klasycznego urządzenia pozwala w błyskawiczny sposób obniżyć temperaturę ugotowanych produktów spożywczych. Już po upływie 90 minut potrawy, których temperatura wynosiła 70°C zostają schłodzone do około 3°C. Znacznie ułatwia to gospodarowanie żywnością i ogranicza jej marnowanie.