Diety bezglutenowe stały się bardziej popularne w ostatnich latach, ponieważ więcej osób ma zdiagnozowaną celiakię i wrażliwość na gluten. Chociaż ważne jest, aby usunąć gluten z diety, jeśli masz medyczny powód, aby to zrobić, istnieją również pewne korzyści zdrowotne związane z przejściem na dietę bezglutenową.
Gluten jest białkiem występującym w ziarnach takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Pomaga żywności, takich jak chleb, zachować ich kształt i teksturę podczas pieczenia. Gluten może być również dodawany do innych produktów spożywczych, takich jak sosy do sałatek.
Dieta bezglutenowa została powiązana z licznymi korzyściami zdrowotnymi, w tym:
Ostatnie badanie wykazało, że ludzie, którzy jedzą dużo pełnych ziaren, w tym pszenicy, mają tendencję do niższego ryzyka chorób serca i udaru mózgu niż ci, którzy tego nie robią. Badanie wykazało również, że osoby, które jadły mniej całych ziaren, miały wyższe ciśnienie krwi i inne czynniki związane z ryzykiem chorób serca i udaru.
Inne duże badanie wykazało, że ludzie, którzy jedzą więcej całych ziaren mają niższy poziom cholesterolu LDL (tzw. „złego” cholesterolu) niż ci, którzy nie jedzą ich regularnie. Jest to ważne, ponieważ wysoki poziom cholesterolu LDL może zwiększyć ryzyko rozwoju chorób serca i udaru.
Badania sugerują, że spożywanie dużej ilości błonnika może pomóc w zapobieganiu infekcjom, takim jak biegunka wywołana przez organizmy zakaźne, takie jak bakterie E coli czy Salmonella.
Jeśli chcesz kupić produkty, które nie zawierają glutenu, to sprawdź stronę internetową: https://bezgluten.pl/sklep/.