Grill gazowy jest bardzo chętnie wybieranym sprzętem, głównie ze względu na wygodę, jaką daje przygotowywanie na nim potraw. Umożliwiają bowiem ustawienie odpowiedniej temperatury, dzięki czemu przyrządzone na nim mięso, warzywa czy inne produkty są idealnie wypieczone. Warto więc dowiedzieć się w jaki sposób zrobić na nim idealnie wysmażone potrawy.
Małe kawałki mięsa, kiełbasę, kaszanki czy warzywa najlepiej jest grillować przez maksymalnie 30 minut w temperaturze wynoszącej około 280-290 stopni Celsjusza. Dzięki temu będą one idealnie soczyste i miękkie. Trzeba pamiętać o tym, aby od czasu do czasu obracać grillowane potrawy, dzięki czemu usmażą się one równomiernie. Istnieje jeszcze inna metoda grillowania zwana pośrednią. Polega ona na rozłożeniu brykietu po bokach w specjalnych koszykach, a mięsa w centralnej części. Dzięki odpowiedniej cyrkulacji powietrza idealnie otacza ono grillowane kawałki mięsa i jest ona równomiernie opiekana z każdej strony. Grillowanie na gazie w ten właśnie sposób możliwe jest wyłącznie w urządzeniach, które posiadają specjalną pokrywę. Jest to idealne rozwiązanie zwłaszcza w przypadku grubszych i większych kawałków mięsa.