Polecamy

Dobór wina do potrawy – podstawowe zasady

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Odpowiednie dobranie wina do podawanej potrawy pełni kluczową rolę nie tylko w jej optymalnym smaku, które ten napój idealnie podkreśli, ale również w kwestii przyspieszenia trawienia posiłku. Wino zestawione z właściwą mu potrawą będzie miało doskonały aromat i wydobędzie z serwowanego z nim dania pełnię smaku.

O czym pamiętać, dobierając wino do konkretnego dania?

Podstawowe zasady serwowania win do posiłków nie zmieniają się od lat, a wykwalifikowany sommelierzy nieustannie podkreślają znaczenie takiego właściwego doboru. Po pierwsze wina nigdy nie podaje się do zakąsek, takich jak np. sery śmietankowe, potrawy z jaj, lody czy sałaty przyprawione sosem octowym. Wino Bordeaux podobnie, jak i inne wina czerwone wytrawne podaje się do czerwonego mięsa, dziczyzny, pieczeni, wędlin oraz kaczki czy gęsi. Jego specyficzne walory doskonale podkreślają smak mięs i wybitnie wpływają na poprawę ich trawienia.

Wina półwytrawne dobrze jest podawać do mięsa wieprzowego i wołowego, półsłodkie do serów i niektórych deserów, a w całości słodkie – wyłącznie do propozycji deserowych. Dużym zainteresowaniem cieszą się również wina różowe, jak np. te dostępne na https://www.profilwino.pl/pl/c/Rozowe/64, które powinny być podawane zawsze w temperaturze 8-12 stopni Celsjusza i ze względu na swój uniwersalny charakter pasują do dań lekkich, drobiowych, makaronów, ryb, pizzy a nawet owoców morza. Świetnie jest je podać także do serów, sałatek i kanapek oraz do dań grillowanych.  Innym typem są wina typowo musujące zarówno białe, jak i różowe, które serwuje się na wyjątkowe okazje.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Drukarka fiskalna – w jakim miejscu jest niezbędna?
Drukarka fiskalna – w jakim miejscu jest niezbędna?
Drukarka fiskalna jest często wykorzystywana w biznesie restauracyjnym. Również wiele firm świadczących usługi poligraficzne wykorzystuje te drukarki do drukowania faktur, […]
Czym jest atopowe zapalenie skóry?
Czym jest atopowe zapalenie skóry?
Atopowe zapalenie skóry to choroba uznawana za cywilizacyjną, ponieważ cierpi na nią nawet około 25% całej populacji. Objawia się ona […]
Czego nie może zabraknąć na stanowisku pracy kucharza?
Czego nie może zabraknąć na stanowisku pracy kucharza?
W każdym zawodzie istnieją wachlarze przyborów, które są wręcz niezbędne do wykonywania danych obowiązków. Mistrzowie sztuki kulinarnej również posiadają swój […]
Ostatnie wpisy