Do jakich potraw dodawać olej z pestek dyni?

O zaletach oleju z pestek dyni – czyli dlaczego został okrzyknięty „zielonym złotem”?

Olej z pestek dyni jest bardzo ceniony za sprawą wielu zalet jakie posiada. Wywodzi się ze Styrii, krainy położonej w górach, na pograniczu Austrii i Słowenii. To tutaj już w XVII wieku odkryto  jego właściwości prozdrowotne. Wtedy to za sprawą ówczesnej królowej, Marii Teresy z dynastii Habsburgów, został wprowadzony do aptek jako olej leczniczy. Od tamtej pory wykorzystywany jest intensywnie w medycynie niekonwencjonalnej. Działa leczniczo przede wszystkim w chorobie prostaty, jest pomocny w zwalczaniu pasożytów, a także zwalcza alergię oraz stany zapalne układu oddechowego. Przeciwutleniacze zawarte w oleju dyniowym mogą znacząco wpłynąć na zmniejszenie ryzyka rozwoju raka płuc, żołądka oraz jelita grubego. Obniża również poziom złego cholesterolu. Zasłużony w medycynie naturalnej olej z pestek dyni wykorzystuje się z dużym powodzeniem także w innych dziedzinach, jak między innymi sztuki kulinarne.

Moc witamin, zielony kolor i orzechowy smak

Ten bogaty w witaminy A,D,E oraz tych z grupy B olej jest tłoczony z pestek dyni na zimno, przez co zachowuje się jak najwięcej wartości odżywczych oraz intensywność smaku i aromatu. Cały proces tłoczenia wymaga czasu i precyzji. Odpowiednio niska temperatura, ziarna najwyższej jakości i proces wymagający sporo czasu, a to wszystko po to, aby osiągnąć oczekiwany efekt. Podobnie jak pestki dyni, które często są dodawane do wielu dań, tak samo olej dyniowy jest często ich składnikiem. Trzeba pamiętać, że należy go stosować na zimno, dlatego znajduje on głównie zastosowanie w różnego rodzaju sałatkach, surówkach, dressingach i zimnych przystawkach. Przykładem takiej prostego dania z wykorzystaniem oleju z pestek dyni jest sałatka z pomidorków koktajlowych, rukoli, sera feta oraz makaronu. Pod koniec przygotowywania takiej sałatki wystarczy skropić składniki kilkoma kroplami oleju z pestek dyn, możemy wybrać do tego celu np. https://oleoteka.pl/nasze-oleje/43,olej-dyniowy-tloczony-na-zimno  i gotowe! Mamy pyszny, lekki i niezwykle zdrowy posiłek. Wracając do miejsca, z którego pochodzi olej z pestek dyni, czyli do Styrii, popularna jest tam przekąska, w której składnik ten odbywa główną rolę. To sałatka z fasoli marynowanej, kwaskowatej cebuli i właśnie rozsławionego tam oleju. Podaje się ją z kromką chleba, jako przekąskę mającą umilić gościom czas oczekiwania na danie główne. Również przy udziale oleju z pestek dyni można przygotować wiele rodzajów past kanapkowych. Wystarczy dodać go do pozostałych składników, zblendować i mamy pyszną alternatywę do chleba zamiast sklepowej wędliny, czy żółtego sera.

Czas na deser

Ciekawym trikiem z udziałem oleju z pestek dyni jest skropienie nim lodów, zwłaszcza waniliowych. Zamiast wysokokalorycznej i wątpliwie zdrowej polewy można z pomocą orzechowego smaku tego oleju uzyskać bardzo dobry efekt. To nietypowe połączenie znajduje wielu zwolenników, zwłaszcza wśród pasjonatów orzechów.

Jak widać można zastosować olej z pestek dyni  do wielu pysznych sałatek i przekąsek. Tylko kilka kropel, a poprawiają walory smakowe i co najważniejsze mają cenny wpływ na nasze zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 + 17 =