Badania wykazały, że jedzenie ciemnej czekolady może obniżyć ciśnienie krwi, poprawić przepływ krwi i zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Ciemna czekolada zawiera tryptofan, aminokwas, który pomaga w produkcji serotoniny, neuroprzekaźnika, który poprawia nastrój i zmniejsza ryzyko depresji.
Ciemna czekolada zawiera flawonoidy, które jak wykazano, obniżają odporność na insulinę u osób, które mają cukrzycę typu 2 lub wysoki poziom cukru we krwi na linii podstawowej. Te flawonoidy poprawiają również wrażliwość komórek na insulinę i mogą zmniejszać stres oksydacyjny w komórkach beta.
Ciemna czekolada może zmniejszyć ryzyko ataku serca i udaru mózgu, wynika z badania opublikowanego w Archives of Internal Medicine. Naukowcy stwierdzili, że ci, którzy jedli więcej ciemnej czekolady, mieli niższe ryzyko zawału serca lub udaru mózgu niż ci, którzy jedli jej zdecydowanie mniej – https://www.chocobox.pl/. Ponadto zawiera przeciwutleniacze, które mogą w pewnym stopniu uchronić Cię przed zmarszczkami.
Być może nie jest to najbardziej odżywcze jedzenie na ziemi, ale z pewnością jest to smaczny sposób na uzupełnienie swojej diety o kilka dobrych dla zdrowia składników odżywczych! Pamiętaj jednak, że wszystko może być dobre dla zdrowia, jednak w odpowiedniej ilości.