Patelnie mogą być wykonane z dowolnych materiałów. Mogą być to patelnie na kuchenki gastronomiczne gazowe lub elektryczne. Nie jest to jednak koniec ich możliwości. Naczynia różnią się także powłoką wewnętrzną. Najczęściej spotykanymi typami powłok są: ceramiczne i teflonowe.
Coraz bardziej popularny typ patelni. Zaletą powłok tego typu jest bardzo duża odporność na zarysowanie. Rozgrzewają się równomiernie i bardzo dobrze oddają ciepło. Ceramicznych patelni nie należy myć w zmywarce ani narażać na szok temperaturowy. Powłoka ceramiczna nie powoduje przywierania, więc można na niej smażyć bez użycia tłuszczu. Zmniejsza to więc szkodliwość przygotowywanych potraw. Minusem jest natomiast to, że patelnie ceramiczne są zazwyczaj dużo droższe od teflonowych
Bardzo popularna i chętnie wybierana patelnia. Teflon jest bardzo trwały, jednak dość łatwo można go zarysować. Z tego powodu podczas przygotowywania jedzenia należy korzystać tylko i wyłącznie z drewnianych. Nie należy myć jej w zmywarce ani mocno szorować. Ze względu na możliwość występowania w teflonowej powłoce szkodliwych substancji, należy korzystać tylko z renomowanych, markowych patelni. Podróbki i tanie patelnie mogą wykorzystywać do produkcji szkodliwy kwas perfluorooktanowy. Patelnia teflonowa posiada gładką, nieprzywierającą powierzchnię, więc można na niej smażyć bez użycia tłuszczu. Zazwyczaj jest również tańsza od patelni ceramicznych
Trudno wskazać który z typów patelni gastronomicznych jest lepszy. Wybór powinien więc zależeć od indywidualnych preferencji i kwoty, którą możemy przeznaczyć na patelnię. Odpowiednie użytkowanie patelni obu typów zagwarantuje nam ich bezawaryjne i prawidłowe działanie przez długi czas.