Matcha to wyjątkowa odmiana herbaty, sprzedawana w postaci proszku o intensywnej zielonej barwie i charakterystycznym aromacie. Uważana za najzdrowszy gatunek zielonej herbaty, znalazła uznanie nie tylko wśród miłośników aromatycznych naparów. Dzięki swoim walorom zdrowotnym, stosowana jest zarówno jako środek spożywczy, jak i składnik preparatów pielęgnacyjnych.
Matcha zawiera wiele substancji aktywnych biologicznie. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, hamuje procesy starzeniowe organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi, normalizuje poziom glukozy i ma korzystny wpływ na utrzymanie prawidłowej masy ciała. W zależności od czasu parzenia, matcha może działać relaksacyjnie i odprężająco bądź pobudzająco, stymulujący zdolności poznawcze. Udowodniono również pozytywny wpływ matchy na funkcjonowanie systemu odporności.
Zielony herbaciany proszek można parzyć i spożywać tak, jak inne odmiany herbaty. Dzięki sproszkowanej formie, matcha może jednak być również wartościowym dodatkiem wielu innych dań. Dodana w niewielkiej ilości do deserów pozwala uzyskać intensywny, zielony kolor kremów i koktajli. Sprawdzi się również jako dodatek do dań wytrawnych. W takiej postaci z jej właściwości zdrowotnych skorzystają nawet te osoby, które nie przepadają za jej charakterystycznym aromatem. Dzięki dużej zawartości chlorofilu i przeciwutleniaczy, matcha sprawdza się również jako składnik preparatów do pielęgnacji twarzy. Maseczkę z jej dodatkiem można bez trudu przygotować w warunkach domowych, łącząc niewielką ilość proszku z miodem, jogurtem naturalnym i rozgniecionym miąższem awokado. Taka mikstura, nałożona na kilka minut na twarz, przywraca skórze zdrowy blask, delikatnie napina i odświeża.