Kakao to produkt spożywczy powstały w wyniku zmielenia i zmiksowania prażonych nasion kakaowca. Produkt ten stosowany jest przez ludzi od ponad 4000 lat jako napój, lek i dodatek do żywności. Po raz pierwszy zostało użyte jako waluta przez Olmeków około 600 roku p.n.e., ale dopiero w XIX wieku doceniono jego wartość poza rodzimymi ziemiami.
Obecnie kakao jest znanym produktem spożywczym chętnie stosowanym do przygotowania różnych potraw. Jest to również podstawowy składnik uwielbianej przez wszystkich czekolady. Może być stosowany także w wielu innych przepisach, w tym ciastach, ciasteczkach, lodach i batonikach.
Kakao jest również znane jako produkt prozdrowotny. W związku z tym popularne jest przygotowywanie kakao ceremonialnego, które ma zapewnić lepsze funkcjonowanie naszego organizmu.
Kakao jest bogate we flawonoidy, czyli związki polifenolowe, które mają działanie antyoksydacyjne. Zawiera również wartościowe minerały, w tym wapń i magnez, a także witaminy B1, B2 i C.
Dzięki tym składnikom prawdziwe kakao zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Wykazano, że charakteryzuje się ono właściwościami przeciwutleniającymi i przeciwzapalnymi, co może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, a nawet raka.