Odpowiednie dobranie wina do podawanej potrawy pełni kluczową rolę nie tylko w jej optymalnym smaku, które ten napój idealnie podkreśli, ale również w kwestii przyspieszenia trawienia posiłku. Wino zestawione z właściwą mu potrawą będzie miało doskonały aromat i wydobędzie z serwowanego z nim dania pełnię smaku.
Podstawowe zasady serwowania win do posiłków nie zmieniają się od lat, a wykwalifikowany sommelierzy nieustannie podkreślają znaczenie takiego właściwego doboru. Po pierwsze wina nigdy nie podaje się do zakąsek, takich jak np. sery śmietankowe, potrawy z jaj, lody czy sałaty przyprawione sosem octowym. Wino Bordeaux podobnie, jak i inne wina czerwone wytrawne podaje się do czerwonego mięsa, dziczyzny, pieczeni, wędlin oraz kaczki czy gęsi. Jego specyficzne walory doskonale podkreślają smak mięs i wybitnie wpływają na poprawę ich trawienia.
Wina półwytrawne dobrze jest podawać do mięsa wieprzowego i wołowego, półsłodkie do serów i niektórych deserów, a w całości słodkie – wyłącznie do propozycji deserowych. Dużym zainteresowaniem cieszą się również wina różowe, jak np. te dostępne na https://www.profilwino.pl/pl/c/Rozowe/64, które powinny być podawane zawsze w temperaturze 8-12 stopni Celsjusza i ze względu na swój uniwersalny charakter pasują do dań lekkich, drobiowych, makaronów, ryb, pizzy a nawet owoców morza. Świetnie jest je podać także do serów, sałatek i kanapek oraz do dań grillowanych. Innym typem są wina typowo musujące zarówno białe, jak i różowe, które serwuje się na wyjątkowe okazje.