Matcha to sproszkowana herbata w kolorze zielonym, która pochodzi z Japonii, czyli Kraju Kwitnącej Wiśni. Stanowi ona istotny element tamtejszego dziedzictwa kulturowego, ponieważ jest używana do jednej z tradycyjnych ceremonii o charakterze społeczno-towarzyskim (od około XIII wieku). Swoją popularność w Europie zawdzięcza głównie licznym właściwościom prozdrowotnym – niektórzy określają ją nawet mianem eliksiru nieśmiertelności. Ci istotne, może być z powodzeniem pita zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Matcha jest powszechnie traktowana jako zdrowy napój energetyczny. Oprócz kofeiny zawiera bowiem L-teaninę i szereg aminokwasów działających na organizm mocno relaksująco. Jej przygotowanie nie powinno sprawić nikomu absolutnie żadnego problemu. Na ciepło przyrządza się matchę w specjalnej czarce, zalewając proszek gorącą wodą i mieszając całość przy pomocy bambusowej miotełki. Uzyskany napar charakteryzuje się obecnością wyraźnej pianki na powierzchni. W wersji na zimno wystarczy natomiast wsypać herbatę do butelki z chłodną wodą i bardzo energicznie nią potrząsnąć.
Jeśli chodzi o konkretne właściwości zdrowotne matchy, to jest ona przede wszystkim niezwykle silnym antyoksydantem skutecznie neutralizującym negatywne efekty działania wolnych rodników. Dzięki temu zapobiega rozwojowi groźnych chorób skóry, serca czy oczu, a dodatkowo przywraca równowagę wewnętrzną całemu organizmowi. Ogranicza skutki długotrwałego stresu, wzmacnia układ immunologiczny, uspokaja, przyczynia się do poprawy koncentracji, redukuje poziom złego cholesterolu, uczestniczy w spalaniu zbędnych kalorii, eliminuje toksyny, a także działa przeciwbakteryjnie i antywirusowo.