Kawa to jeden z najchętniej spożywanych napojów na świecie. Ma liczne właściwości prozdrowotne i pobudzające, a oprócz tego charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem. Wśród najpopularniejszych odmian kawy króluje arabica. Pochodzi ona jednak z wielu regionów świata i to właśnie kontynent, na którym została wyhodowana, przekłada się na jej walory smakowe. Decydując się na filiżankę tego pysznego napoju, warto wybrać produkt, który będzie najlepiej odpowiadał indywidualnym upodobaniom.
Główne kraje, w których uprawia się kawowiec, położone są w Ameryce Południowej i Środkowej, Afryce oraz Azji. Należą do nich, chociażby Brazylia, Gwatemala, Meksyk, Etiopia, Kenia, Uganda, Laos, czy Wietnam. Smak kaw może różnić się nawet w obrębie poszczególnych państw, ale główne walory są zachowane dla każdego z kontynentów. Najbardziej popularne są kawy amerykańskie, jak np. ta pochodząca z Brazylii do nabycia z poszczególnej witryny https://mkfresh.pl/brazil-santos-1kg. Takie produkty charakteryzują się orzechowymi, czekoladowymi i karmelowymi nutami smakowymi. Kawy z Afryki są z kolei bardziej kwasowe i można w nich wyczuć owoce cytrusowe, czy subtelne kwiaty. Najmniej kwasowe są z kolei produkty azjatyckie. Tamtejsze kawy to przede wszystkim zapachy i smaki ziemi, czy lasu.