Czego nie powinno zabraknąć w kuchni restauracyjnej?

Wyposażenie restauracji i knajpy to bardzo trudne zadanie. Wpływa na to znacząco fakt, że na rynku można spotkać wiele różnorodnych produktów, zatem wielokrotnie dla właścicieli czy osób odpowiedzialnych za wyposażenie pozostaje pytanie, które urządzenie czy przyrząd sprawdzi się najlepiej. Oczywistym jest, że ze względu na częstotliwość wykorzystywania większości przyrządów w kuchni w restauracji niezbędne jest, aby były to produkty dobrej jakości, które będą cechować się wytrzymałością oraz będą pozwalały na wygodne i przede wszystkim szybsze przygotowanie potraw czy półproduktów. Dlatego też na rynku można spotkać wiele urządzeń skierowanych właśnie do wykorzystywania w restauracjach i innych miejscach, gdzie na wysoką skalę przygotowuje się potrawy.

Wśród urządzeń, których nie może zabraknąć w kuchni restauracyjnej znajduje się między innymi funkcjonalna krajalnica gastronomiczna Stalgast na której można kroić różnego typu produkty. Posiada ona bardzo dobrej jakości ostra, które gwarantują precyzyjne cięcie oraz są łatwe w utrzymaniu w czystości. Oprócz krajalnicy w restauracji nie może zabraknąć profesjonalnych noży oraz dobrej jakości garnków oraz patelni. Polecane są przyrządy wykonane ze stali lub z ceramiki, ze względu na dużą wytrzymałość.

Jeśli w danej restauracji praktykuje się nowoczesne podejście do tematu gotowania warto jest postawić na urządzenia, które umożliwiają gotowanie próżniowe (cyrkulator sous vide) czy przyrządów używanych w coraz to bardziej popularnej kuchni molekularnej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

sześć + pięć =