Polecamy

Znaczenie badań ultradźwiękowych

Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Kontrola jakości połączeń spawanych pozwala na ocenę właściwości złączy spawanych. Pozwala ona na sprawdzenie czy wielkość spoin jest prawidłowa lub sprawdzić niezgodności w złączach spawanych. Jedną z metod, którą stosuje się podczas takiej kontroli jest badanie ultradźwiękowe. Badanie ultradźwiękami  inaczej nazywane są UT. Jest to rodzaj testu nieniszczącego, bezpiecznego dla badanej powierzchni.

Profesjonalne badania ultradźwiękowe w kontroli połączeń spawanych

Znaczenie badań ultradźwiękowych jest bardzo duże. Dzięki niemu można wykryć niedociągnięcia płaskie, tj. pęknięcia czy rozwarstwienia. Nie jest ono też drogie, nie trwa zbyt dużo czasu, a skuteczność jest naprawdę duża. Sprawdzi się nawet w trakcie kontrolowania obiektów z grubych materiałów. Do badań ultradźwiękiem jest wykorzystywany profesjonalny sprzęt – defektoskop, dzięki któremu wykorzystuje się fale ultradźwiękowe o częstotliwości większej niż 16 kHz. Na badanie składa się analiza rozchodzenia się fal akustycznych po badanej powierzchni zawierającej połączenia spawane.  Więcej o tej metodzie można dowiedzieć się na stronie http://ndtgorka.com.pl.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Dlaczego powinniśmy zadbać o odpowiednią wentylację w domu?
Dlaczego powinniśmy zadbać o odpowiednią wentylację w domu?
Niewielu inwestorów na etapie wyboru domu zastanawia się dogłębnie nad rolą wentylacji. To jednak spory błąd. Prawidłowe wentylowanie budynku ma […]
Jak drony robią zdjęcia dobrej jakości?
Jak drony robią zdjęcia dobrej jakości?
Drony od kilku lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Nic dziwnego, znajdują zastosowania w wielu dziedzinach życia. Są przydatne, począwszy od […]
Jakie korzyści zdrowotne ma dieta bezglutenowa?
Jakie korzyści zdrowotne ma dieta bezglutenowa?
Diety bezglutenowe stały się bardziej popularne w ostatnich latach, ponieważ więcej osób ma zdiagnozowaną celiakię i wrażliwość na gluten. Chociaż […]
Ostatnie wpisy