W kontekście zdrowego odżywiania często mówi się o unikaniu produktów wysoko przetworzonych i sięganiu możliwie często po składniki naturalnie występujące w przyrodzie. Dzięki tym ostatnim, po pierwsze, dostarcza się organizmowi witaminy i minerały w łatwo przyswajalnej formie. A po drugie, nie obciąża go konserwantami i innymi substancjami, z których trawieniem może mieć duży problem.
Olej z ostropestu oraz wyciągi z innych roślin to dowód, że naturalne składniki są najlepsze dla człowieka. Chociażby dlatego, że ludzkość korzysta z nich od dawna, a ludzkie organizmy są do nich przyzwyczajone. Takie produkty mają też najbardziej optymalny skład. Przykładowo wspomniany olej dostarcza wielu substancji, które wspierają pracę układu pokarmowego i immunologicznego. Wśród składników o udowodnionym pozytywnym wpływie na zdrowie znajdują się też te wzbudzające spore emocje. Należą do nich chociażby nasiona konopi. Powiedziano o nich sporo złego, ale w rzeczywistości rośliny te towarzyszyły ludziom od tysięcy lat. Stanowiły też jeden ze składników popularnych w polskiej kuchni. Na około sto lat zniknęły z menu w wielu częściach świata.
Teraz na szczęście wracają. I dobrze, ponieważ jak podkreślają dietetycy nasiona te są źródłem tak cennych kwasów omega 6 oraz omega 3. Fakt, że ich proporcje są niemal idealne, dowodzi że przyroda najlepiej zna potrzeby ludzkiego organizmu. I dlatego jak najczęściej warto sięgać po składniki pochodzenia naturalnego. Tym bardziej, że są też bardzo smaczne.