Polecamy

Co zrobić, żeby upolować zwierzynę?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Polowanie w naszym kraju posiada wieloletnią tradycję. O łowach w dawnych czasach opowiadają liczne powieści. Zostały też one uwiecznione na płótnach znanych malarzy. Czasy co prawda się zmieniły, ale pasja pozostała, a miłośników polowania i dziczyzny wciąż przybywa. Warto przy tej okazji przypomnieć, że każdy, kto chce legalnie zajmować się tą dziedziną łowiectwa, powinien mieć na to pozwolenie i posiadać licencję myśliwego.

Idealna kryjówka dla myśliwego

Zanim myśliwy wyruszy na polowanie, musi zaopatrzyć się w odpowiednie wyposażenie. Podstawą jest oczywiście broń i amunicja. Innego sprzętu wymaga wyprawa na zające, gęsi czy bażanty, a innego polowanie na grubego zwierza. Tropiąc sarny, jelenie lub dziki, potrzebujemy dobrego sztucera i ostrej amunicji. Na zwierzynę drobną wystarczy dubeltówka. Dążąc do ustrzelenia zwierzyny płowej, trzeba się dobrze zamaskować, gdyż parzystokopytne są niezwykle płochliwe. W tym wypadku ambony myśliwskie świetnie spełnią swoje zadanie. Trzeba pamiętać, by ciepło się ubrać i zabrać ze sobą gorącą herbatę. Oczekiwanie na zwierza może trochę potrwać, więc warto zadbać o ciepły prowiant. Dodatkowo trzeba się ubrać w odzież o kolorach maskujących. Dzięki temu łatwiej będzie nam się ukryć.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jakie oświetlenie jest wymagane w aucie?
Jakie oświetlenie jest wymagane w aucie?
Samochód musi spełnić wiele technicznych wymogów, nim zostanie dopuszczony do ruchu drogowego. Jednym z takich kryteriów jest oświetlenie. Na pierwszym […]
Jak zostać cenionym kosmetologiem?
Jak zostać cenionym kosmetologiem?
Zaglądając do Internetu, możemy natknąć się na wiele ofert szybkich kursów dających nam certyfikaty poświadczające nabyte umiejętności kosmetyczne. Niestety takie […]
Po czym poznać dobrej jakości sztućce?
Po czym poznać dobrej jakości sztućce?
Sztućce są jednym z głównych elementów każdej zastawy stołowej. Bez nich nie byłoby bowiem możliwe ani swobodne nakładanie potraw na […]
Ostatnie wpisy