Wybór serwisu obiadowego

Wybór idealnego zestawu obiadowego nie jest sprawą łatwą. Klient może wybierać spośród wielu różnorodnych produktów. Chociaż poszczególne zestawy mogą się między sobą znacznie różnić, istnieją pewne cechy, na które należy zwrócić uwagę.

Szukając zestawu obiadowego trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na materiał, z jakiego został on wykonany. Na rynku dostępne są serwisy obiadowe porcelanowe, które charakteryzują się najwyższą jakością. Można także nabyć zestawy porcelitowe, fajansowe lub kamionkowe. Kolejnym kryterium jakie należy wziąć pod uwagę jest wielkość zestawu oraz ilość elementów, które się na niego składają. Zazwyczaj producenci dane te podają zaraz po nazwie swojego wyrobu. Przykładowo zestaw do obiadu na 12 osób, składający się z 36 elementów będzie zapisany w formacie 36/12. To istotne, ponieważ w sprzedaży znaleźć można zestawy dla tuzina osób, składające się z 36, 41, a nawet 69 elementów.

Jeśli chodzi o mycie i konserwację, to większość nowoczesnych serwisów obiadowych można myć w zmywarce i używać w mikrofali. Wyjątek stanowią jedynie serwisy ze złotymi zdobieniami, których nie można wkładać do kuchenki mikrofalowej. Wybierając serwis obiadowy należy także zdecydować, czy lepiej postawić na komplet nowoczesny, czy bardziej klasyczny. Zarówno jedne jak i drugie zestawy mają swoich zwolenników, dlatego wybór jest uzależniony od indywidualnych preferencji każdej osoby. Poszukując zestawu obiadowego należy także zwrócić uwagę na ilość zdobień. Większość osób za najpiękniejsze uznaje serwisy obiadowe pozbawione wzorów lub posiadające jedynie delikatne zdobienia. Bogato zdobione serwisy chociaż przykuwają uwagę, nie zawsze pasują na wszystkie okazje, mogą także zwyczajnie się znudzić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery + 20 =