Współcześnie w branży gastronomicznej powszechnie wykorzystuje się zmywarki tunelowe. Są to zaawansowane urządzenia przeznaczone stricte do ciągłego zmywania naczyń w systemie przepływowym (talerzy, kubków, szklanek, sztućców, plastikowych koszyczków itp.). Zasada działania standardowego modelu jest stosunkowo prosta – najpierw z jednej strony wkłada się brudne elementy, następnie wędrują one przez poszczególne moduły, a na koniec są odbierane z drugiej strony. Omawiane zmywarki posiada w swojej ofercie m.in. firma z Szubina, którą znajdziemy na stronie https://ibis.net.pl/oferta/zmywarka-tunelowa.
Zmywarki tunelowe gwarantują maksymalną wydajność i jednocześnie optymalną dokładność procesu mycia. Charakteryzują się przy tym zaskakująco wysoką funkcjonalnością oraz niskim poborem energii, co przekłada się na oszczędność pieniędzy i ochronę środowiska naturalnego. Istotną rolę odgrywa w nich zwłaszcza specjalny system wyparzania w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Każdy sprzęt tego typu można bez problemu wzbogacić o szereg dodatkowych komponentów, takich jak choćby kondensator pary, suszarka, stół załadowczy czy moduł służący do tzw. resztkowania. Najczęściej zmywarki tunelowe znajdują zastosowanie w lokalach gastronomicznych typu restauracje i bary szybkiej obsługi, gdzie ze względu na dużą liczbę klientów zachodzi konieczność ekspresowego czyszczenia naczyń. Oto pozostałe miejsca, w których okazują się niezwykle przydatne:
– stołówki pracownicze i szkolne,
– jadłodajnie miejskie,
– placówki szpitalne i obiekty hotelowe,
– domy opieki dla osób starszych.