Suszone owoce posiadają duże ilości witamin, minerałów oraz błonnika. A do tego są bardzo smaczne. Można wykorzystywać je do różnego rodzaju deserów, ciast czy babeczek. Oczywiście najlepiej suszyć owoce samodzielne. Tylko jak to zrobić?
Kupne suszone owoce często są słabej jakości oraz posiadają dodatki w postaci cukru i siarki. Lepiej więc z nich zrezygnować, tym bardziej że samodzielne suszenie nie jest wcale trudne. Dawniej, nasze babcie, suszyły owoce po prostu na słońcu – całe szczęście, my mamy do dyspozycji nowoczesne sprzęty. Obecnie najczęściej wykorzystuje się do suszenia piekarnik. Temperatura piekarnika powinna wynosić maksymalnie 70 stopni (najlepiej ok. 50), należy też pozostawić uchylone drzwiczki – zapobiegnie to skraplaniu pary wodnej. W takich warunkach, mniejsze owoce wysuszą się w 2 godziny, zaś te większe (jak np. jabłka lub śliwki) będą potrzebować nawet całego dnia.
Zajęty przez wiele godzin piekarnik może stwarzać pewne trudności, jak też wymaga stałego nadzoru. W sytuacji, kiedy planujesz regularnie suszyć owoce, lepszym pomysłem będzie więc kupno specjalnego urządzenia. Suszarka do owoców pozwoli szybko i prosto wysuszyć każdy rodzaj owoców, np. jabłka, śliwki, banany czy gruszki, a także warzyw – można samodzielnie przygotować pyszne i zdrowe chipsy z marchewki lub buraka. Obsługa takiego urządzenia jest niezwykle prosta, a poza tym podczas jednej sesji jego pracy możesz suszyć różne rodzaju owoców i warzyw, układając je piętrowo na kolejnych szufladkach. Nie tracą one swojego smaku i zapachu, a zachowują wszelkie wartości odżywcze.