Naturalne składniki w codziennej diecie

W kontekście zdrowego odżywiania często mówi się o unikaniu produktów wysoko przetworzonych i sięganiu możliwie często po składniki naturalnie występujące w przyrodzie. Dzięki tym ostatnim, po pierwsze, dostarcza się organizmowi witaminy i minerały w łatwo przyswajalnej formie. A po drugie, nie obciąża go konserwantami i innymi substancjami, z których trawieniem może mieć duży problem.

Natura sprzyja zdrowiu

Olej z ostropestu oraz wyciągi z innych roślin to dowód, że naturalne składniki są najlepsze dla człowieka. Chociażby dlatego, że ludzkość korzysta z nich od dawna, a ludzkie organizmy są do nich przyzwyczajone. Takie produkty mają też najbardziej optymalny skład. Przykładowo wspomniany olej dostarcza wielu substancji, które wspierają pracę układu pokarmowego i immunologicznego. Wśród składników o udowodnionym pozytywnym wpływie na zdrowie znajdują się też te wzbudzające spore emocje. Należą do nich chociażby nasiona konopi. Powiedziano o nich sporo złego, ale w rzeczywistości rośliny te towarzyszyły ludziom od tysięcy lat. Stanowiły też jeden ze składników popularnych w polskiej kuchni. Na około sto lat zniknęły z menu w wielu częściach świata.

Teraz na szczęście wracają. I dobrze, ponieważ jak podkreślają dietetycy nasiona te są źródłem tak cennych kwasów omega 6 oraz omega 3. Fakt, że ich proporcje są niemal idealne, dowodzi że przyroda najlepiej zna potrzeby ludzkiego organizmu. I dlatego jak najczęściej warto sięgać po składniki pochodzenia naturalnego. Tym bardziej, że są też bardzo smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 − osiem =